Romni Onlus té la seu a Roma, Itàlia, i reuneix dones gitanes i no gitanes per treballar juntes, independentment del seu origen. Des de 2010, Romni Onlus i la seva fundadora, Saska Jovanovic, han tingut l’oportunitat de confrontar les realitats europees d’altres associacions gitanes i més. Javanovic ha participat en les diverses taules de treball en les que l’associació ha compartit i abordat els problemes de les dones gitanes i ha prestat especial atenció a garantir que les dones gitanes més vulnerables de la seva comunitat escoltin aquestes veus.
En 2014, va néixer el desig de formar una xarxa on totes les dones Gitanes i Sinti a Itàlia i altres llocs, puguin trobar el suport adequat i un espai lliure de qualsevol forma de prejudici i discriminació. La Xarxa Nacional va rebre fons de l’Open Society Foundations-Roma Initiatives Office, la primera reunió de diverses dones gitanes de diverses regions italianes, activistes en la promoció cultural i cultural de dones gitanes i emigrants van assistir a la reunió. El projecte preveia la creació d’una sòlida xarxa nacional d’associacions i activistes gitanes, treballant amb objectius comuns a través d’accions concretes i significatives, inclosa l’organització d’una conferència el 8 de març de 2014, que és el Dia Internacional de la Dona.
Romni Onlus va ser part del 1r Congrés Internacional de Dones Gitanes a 2010 i ha continuat treballant pels drets de la seva comunitat. L’organització ha estat un pilar de la feina activista que té lloc a Roma, Itàlia, i ha estat convidat a formar part de diversos grups de treball, entitats Gitanes i estan treballant en estreta col·laboració amb les dones Gitanes de base que pateixen una exclusió triple i estan classificades de manera vulnerable a Itàlia.
Com a preparació per al 2 ° Congrés, Saska Javanovic es va reunir amb dones locals de la seva comunitat per analitzar les línies temàtiques proposades pels delegats del Pre-Congrés (gener de 2017). Van acordar que, de fet, l’educació, la salut, l’economia i l’habitatge són fonamentals per les seves vides i tenen un impacte directe en el seu sosteniment. No obstant això, alguns temes més van ser descoberts i proposats per discutir durant l’esdeveniment de març 2018.
– Violència: tant l’abús físic com el psicològic estan afectant les dones gitanes.
-Fertilitat: per a la dona gitana i per a la comunitat gitana, el concepte de fertilitat és molt important i, per tant, és essencial demostrar-ho a la comunitat. Si la dona no és fèrtil, pot portar a prejudicis. La dona ha de sentir dins d’ella la necessitat de convertir-se en mare i no la pressió de la seva família i la seva pròpia comunitat.
-Matrimoni i maternitat: Les joves gitanes que van assistir a la reunió van dir: “nosaltres, les joves gitanes, dones que mai han patit violència, podem aconsellar-los que esperin uns anys de matrimoni (2 anys) i només després, si desitgen un embaràs, intentant de quedar-te embarassada”. Aquest temps i permís permeten el creixement personal i físic de l’individu i després el concepte d’esdevenir mare és una elecció en lloc d’un supòsit. El cultiu de les mateixes necessitats personals per aconseguir la seva pròpia satisfacció i després tenir cura de la seva pròpia família, és una opció.
– L’educació i els campaments de gitanes: moltes dones en els campaments desitgen continuar la seva educació i és una àrea que necessita més atenció.
– Documentació: els documents i la prova d’identitat són una inquietud per a moltes dones gitanes a Itàlia. Molts no tenen els documents correctes i, per tant, es considera que no tenen una identitat i això afecta en gran mesura la seva vida diària i inhibeix la seva capacitat de buscar i assegurar una feina.
– Habitatge: Viure en condicions d’habitatge que puguin garantir el creixement sa i equilibrat de la dona però també dels seus propis fills i no viure en els anomenats “pobles equipats” que només empitjoraran la situació de la nostra gent.
– Treball: amb un treball la dona se sent satisfeta i independent del seu marit, creiem que el treball és sobretot una protecció per a la dona perquè si vol, per qualsevol raó, separar-se del seu marit i continuar vivint una vida digna sense “dependre” de l’home.
– Religió: segons nosaltres, l’església dins dels campaments Gitanos no aportaria cap aspecte positiu si no ansietat i conduiria a emfatitzar el concepte del camp del gueto.
– Polític: Nosaltres, els gitanos enfrontem automàticament barreres perquè no tenim una orientació política, i per tant ni tan sols som importants en el moment de les eleccions, perquè els Gitanos i els Sinti italians per diverses raons no voten. Atès que no pertanyem a cap de les parts, no estem automàticament sota cap protecció.